VAN DE JUNGLE NAAR DE HEL: TIJD VOOR VERANDERING.

- Huntingdon Life Sciences opnieuw geïnfiltreerd.

Vandaag onthult Animal Defenders International (ADI) een baanbrekende nieuwe documentaire waarin heel zichtbaar het leed dat laboratorium primaten moeten ondergaan wordt blootgelegd. Het 'Save The Primates’ onderzoek toont elk aspect van de mondiale handel in primaten tussen drie continenten, waaronder één van Europa's grootste onderzoeksfaciliteiten - Huntingdon Life Sciences in het Britse Cambridgeshire.

De internationale campagne start op het moment dat leden van het Europees Parlement voor het eerst in ruim twintig jaar een ongekende kans krijgen om primatenexperimenten te verbieden.

De ADI video 'Save The Primates' onthult:

In Zuid-Amerika schreeuwen uilaapjes het uit als ze uit de bomen van het regenwoud worden getrokken en van hun families worden gescheiden voor malaria experimenten in Colombia.

In Azië schudden apen in roestige, instortende kooien hard aan hun kleine gevangenissen bij een apenhandelaar in Vietnam, die is goedgekeurd door het Britse Home Office en die in een jaar tijd bijna 500 apen leverde aan HLS.

In het Verenigd Koninkrijk is een video gemaakt in Huntingdon Life Sciences in Cambridgeshire die een goed beeld geeft van het leven van primaten in een commerciële onderzoeksfaciliteit, met worstelende in stoelen vastgebonden apen die gedwongen worden om allerlei producten te inhaleren. Velen zijn ondergebracht in 1 kubieke meter kleine kooien om vervolgens door de werknemers vastgehouden te worden als buizen in hun keel worden geduwd.

HLS in Cambridgeshire is een belangrijk onderzoekscentrum dat in opdracht van multinationale productmerken proeven kan doen op maximaal 550 apen op een moment. Tijdens het een jaar durende ADI undercoveronderzoek zijn 217 apen gedood in slechts vijf studies.

Bekijk hier de recente foto's van de primaten in Huntingdon Life Sciences

Het nieuwe 'Save the Primates’ rapport en het onderzoek maken deel uit van een nooit eerder uitgevoerde uitgebreide studie om primatenonderzoek en de internationale handel in primaten in verband te brengen met de alternatieven die al beschikbaar zijn.

Leden van het Europees Parlement zullen als eersten de video zien, die zal worden geïntroduceerd door Parlementslid Jens Holm samen met ADI. Het uitbrengen van de video valt samen met de behandeling in het Europees Parlement van nieuwe regels voor het gebruik van dieren in proeven - de herziening van richtlijn 86/609. Dit wordt gezien als de start om een einde te maken binnen de EU aan het gebruik van primaten voor experimenten.

ADI Chief Executive Jan Creamer: "Er is een unieke kans in Europa om eindelijk te beginnen met het geleidelijk eindigen van experimenten op primaten. Niemand die naar de undercover beelden van apen in dit toonaangevende Britse laboratorium kijkt, kan niet worden geroerd door de stress en het lijden van deze dieren. Toch zijn er alternatieven voor het gebruik van apen voor deze experimenten. Nu de waarheid van het dagelijkse leed is gebleken, moeten we de kans grijpen om er een einde aan te maken."

In navolging van een Animal Defenders International (ADI) campagne in heel Europa, is er nu een grote impuls voor sterke maatregelen om een einde te maken aan proeven op primaten.

In september 2007 heeft het Europees Parlement een declaratie aangenomen, mede samengesteld door de ADI, waarin wordt opgeroepen tot een verbod op het gebruik van in het wild gevangen primaten en mensapen, samen met een tijdschema voor het uitfaseren van het gebruik van alle primaten bij experimenten. 55% Van de afgevaardigden ondertekenden de declaratie, waardoor het de meest ondersteunde declaratie op het terrein van dierenbescherming ooit werd.

Voor de eerste keer ooit is de ‘Save The Primates’ DVD geproduceerd in zes verschillende talen - Engels, Frans, Duits, Italiaans, Pools en Spaans – om hiermee een brede Europese steun te verkrijgen om experimenten op primaten te verbieden.

"De documentaire ‘Save The Primates’ toont de schokkende en wrede werkelijkheid van dierproeven", aldus Jens Holm, Europees Parlementslid (GUE/NGL), Zweden. "Iedereen die meent dat dierproeven worden uitgevoerd op een wijze die goed geregeld is in de wet en met inachtneming van wat dieren nodig hebben, moet deze zeer onthullende documentaire zien."

John Bowis, conservatief lid van het Europees Parlement voor Londen, voegt toe: "Primaten verdienen onze bescherming. Ik kan niet instemmen met het uitvoeren van experimenten op onze grote mensapen of op primaten die in het wild zijn gevangen. Dus laten we ze eruit halen en laten we toewerken naar gevalideerde alternatieven voor de rest."

.



 


Lees het rapport: Primate testing in Europe.

Aap nummer 88 in Huntingdon Life Sciences.

Inhalatie giftigheidstesten op apen, vastgebonden in stoelen in Huntingdon Life Sciences.